Leo Diepstraten I.M.

Vandaag kreeg ik (Joop) onderstaand stukje met begeleidende tekst van ons oud bestuurslid, redacteur van het schaakblad Roger Feytenseen mooi stukje over Leo Diepstraten!

Ter nagedachtenis van Leo Diepstraten (1925-2020)

Onlangs las ik in de schaakrubriek van Hans Bohm in de Telegraaf,  dat onze oud-voorzitter en ere-lid Leo Diepstraten is overleden op 95 jarige leeftijd. Hoewel ik wist dat Leo Diepstraten op leeftijd moest zijn, trof dat bericht mij wel. Met zijn overlijden is het toch weer de afsluiting van een periode van iemand die met zijn sporen als schaakhistoricus naam heeft gemaakt.

De laatste keer dat ik bij hem thuis in Laren was, moet in 2008 zijn geweest. Leo vond dat bezoek wel heel gezellig want toen ik weer weg ging,  liep hij met mij mee naar de bus.  Ik combineerde dat bezoek toen met het NK schaken in Hilversum dat vlakbij was.

 Leo was een hele aimabele, heel toegankelijke en vriendelijke man en zeer prettig in de omgang. Wat ik nooit zal vergeten is dat hij toen ooit de moeite nam op de receptie van ons huwelijk te komen, eind 1978. Dat was onverwachts en heel attent. Dat hebben Hilde en ik altijd zeer gewaardeerd.

Dat Leo Diepstraten nog zoveel andere (schaak) activiteiten had buiten het correspondentieschaken om, wist ik in het begin helemaal niet. Zo zat hij nog in die tijd samen met Euwe in het bestuur van de Alexander Rueb Stichting! En later was hij een van de medeoprichter van het Max Euwe Centrum in 1982!

Ik maakte Leo voor het eerst mee als bestuurslid “propaganda” in 1974 toen ik als redacteur van het bondsblad Schaakschakeringen in het bestuur van de NBC kwam. Ik moet op zolder nog oude propagandakaarten van hem hebben met zijn oude adres erop. Allemaal herinneringen aan die (goede ouwe) tijd! In 1976 volgde Leo Diepstraten Barthold Perfors op als voorzitter, die plotseling op 55 jarige leeftijd was overleden.

Leo was, volgens mijn waarneming , degene achter de schermen die heel diplomatiek mogelijke  problemen en conflicten binnen de NBC geruisloos wist op te lossen. Dat was hem wel toevertrouwd. Hij was, naar mijn idee ook nog, de stille kracht achter de toen zeer bekende wedstrijdleider Henk Mostert,  die vooral het gezicht van de NBC naar buiten was. Later zou Henk Mostert nog president worden van de ICCF.

 Leo Diepstraten is ruim 20 jaar voorzitter geweest t/m 1996. Omdat Leo bij de KRO een hele goede  functie bekleedde, regelde hij dat we makkelijk ’s-avonds ( toen nog) aan de Emmastraat in Hilversum konden vergaderen. Later zorgde hij ook voor dat onze algemene ledenvergaderingen jarenlang in het Max Euwe Centrum konden worden gehouden!

Met het overlijden van Leo Diepstraten is er een bijzonder sympathiek mens heen gegaan.

Roger Feytens

PS Er is nog veel meer over Leo Diepstraten te lezen. Graag verwijs ik naar de site van Hans Bohm die in de schaakrubriek van de Telegraaf een mooi stukje heeft geschreven!

Zie site: http://www.hansbohm.com/

Op de site van het Max Euwe centrum is ook nog een interessant interview te lezen in de nieuwbrief 78, pagina 18-19. December 2011.

Zie site: https://www.maxeuwe.nl/nieuwsbrief/nummer78.pdf